top of page

“Trust No One, Mr Mulder”


Met een achternaam zoals ik die heb ligt het voor de hand dat je quotes van de televisieserie X-Files onthoud. Agents Mulder & Scully hebben er aardig wat, maar “Trust No One Mr. Mulder” is een klassieker. Tik het in op internet en de bijbehorende videoclip is zo gevonden. Hoera voor het internet.

Dit week-end las ik het nieuws dat internet bedenker Tim Berners-Lee met een nieuw initiatief is begonnen om het internet weer in handen van de gebruiker te geven.

Zijn motivatie is dat de bekende grote bedrijven onze data gebruiken om beter inzicht te krijgen over je (koop)gedrag waarmee ze hemeltje schatje rijk worden.

Voor veel dingen vind ik het persoonlijk niet erg, maar voor medische gegevens heb ik toch ook mijn ernstige twijfels. Ongetwijfeld willen die grote bedrijven graag weten waar de medische uitgaven gedaan gaan worden. De medische wereldmarkt loopt in de duizenden miljarden per jaar. Heel aantrekkelijk.

Daar schoot mij de X-files quote in gedachte!

“Trust No One, Mr Mulder”

Gelukkig en terecht staan medische gegevens niet zomaar op het internet. Nee ze staan in databases bij zorgaanbieders of hun IT providers. Nadeel, deze gegevens zijn moeilijk toegankelijk voor anderen dan medewerkers van de betreffende zorgaanbieder. En zo sta je in vele databases met gefragmenteerde en verspreide informatie over jou gezondheid. Gelukkig ook veilig (hoop ik) voor de grote internet bedrijven.

Maar, je wilt soms wel beter kunnen regelen wie toegang heeft tot de gegevens die over jou gaan. Daar ben ik niet de enige in en ontwikkelingen als MedMij en het PGO gaan daar verandering in brengen. Kwestie van tijd.

Maar nu ik het initiatief van Tim Berners-Lee met Inrupt en Solid lees, denk ik dat het internet met het POD mechanisme uitbreiding zelf de functies krijgt die een typische PGO nodig heeft. Het ligt erg voor de hand. Toen ik iemand van het NPCF ernaar vroeg hoorde ik dat ze die potentie ook meteen zagen.

Daarom als ik straks mijn PGO mag kiezen dan zou ik graag éen willen hebben gebaseerd op een Solid POD. De POD heb ik al aangemaakt!

Dus (potentiële) PGO aanbieders denk hier eens aan: een PGO gebaseerd op een wereldstandaard waardoor je niet alleen mij of Nederland als markt hebt, maar de hele wereld. Nog wat fantasie en blockchain erbij en de investeerders staan in rijen van drie voor je deur!

Ik wil een Solid PGO!

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page