top of page

Hoe vindt je de oudste uit-vinding ter wereld opnieuw uit?

De week waarin de zomer begon starte met het de presentatie van de plannen van Langer Thuis en eindigde met de conferentie ICT&Health World Conference. Deze haakte mooi aan op de Langer Thuis plannen die een ‘stevige impuls geven aan innovatieve, digitale zorg thuis’. De toetssteen van de plannen is gelukkig diegene waar het om gaat, de zorg behoefende oudere. Zelf hoop ik dat ook andere kwetsbaren worden bedoeld.

Kortom een nieuwe spirit om middels zorgvernieuwing het hoofd te bieden aan de demografische ontwikkelingen.

Op de conferentie voelde je die nieuwe spirit dat het de komende jaren toch echt gaat lukken om eHealth op basis van onder andere de PGO veel breder toe te gaan passen en de ervaringen op te doen wat de effecten op de houdbaarheid van goede zorg voor iedereen werkelijk zijn. De verwachtingen zijn hoog.

Op de conferentie waren er ook enkele selecte bedrijven die hun producten en diensten lieten zien. Naast een aantal pareltjes die ik opmerkte van bedrijven die het echt snappen kwam ik ‘per toeval’ iets heel anders tegen: de start-up HandlHands die een grip hulpmiddel voor personen met een handhandicap op de markt gaat brengen. Dit heeft niets met ICT te maken maar wel degelijk met zorgvernieuwing.

HandlHands ziet eruit als een door de rivier geslepen steen die goed in de hand ligt, en eentje die je open kunt vouwen om als klem te gebruiken om iets op te pakken.

Ik moest denken aan productpresentaties waarin trots wordt aangekondigd dat ze een telefoon of horloge hebben heruitgevonden. ‘We reinvented the watch, and call it .... Watch’ En hier sta ik oog in oog met iemand die gewoon de oudste uit-vinding ter wereld (een van onze voorouders moet toch als eerste een steen hebben gevonden en als werktuig hebben gebruikt) als basis heeft genomen en deze zo verrijkt dat het ook bruikbaar is voor iemand die minder goed iets kan vastpakken.

En dat zie ik nu als inspiratie om goed te kijken wat nodig is en echte oplossingen bieden. Een spirit om samen aan de slag te gaan en die andere zeer oude uitvinding - menselijke zorg - her uit te gaan vinden.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page